Numele Swarovski se afla pe buzele tuturor impatimitilor de moda, iar celebrele cristale sunt nelipsite de pe obiectele vestimentare ce se vor elegante. Iata istoria celebritatii numelui si bijuteriilor Swarovski.

La sfarsitul secolului al XIX-lea, Daniel Swarovski, un cetatean al Imperiului Austro-Ungar, a reusit sa paraseasca tara si sa ia cu el secretul unei noi tehnici extraordinare de taiere si slefuire a cristalelor. Cativa ani mai tarziu, cristale taiate impecabil, in forme ingenioase si elegante, impodobeau degetele, urechile si decolteurile celor mai frumoase si celebre femei din lume. Incepand din acel moment, bijuteriile cu cristale Swarovski au fost recunoscute in mod oficial drept inlocuitori de seama pentru podoabele cu pietre pretioase.

In prezent, bijuteriile cu cristale Swarovski sunt de multe ori mai scumpe decat cele ornate cu smaralde, diamante sau safire. Iar cea de-a cincea generatie de mostenitori ai lui Sir Daniel Swarovski inca pastreaza cu sfintenie secretul procedeului de taiere si fabricare a nepretuitelor cristale, care sunt si acum pe primul loc in clasamentul obsesiilor pasionatilor de moda.

Povestea lui Daniel Swarovski

In anul 1891, ingeniosul austriac, un violonist fara succes care a ales sa invete si tainele ingineriei, a reusit sa inventeze si sa patenteze o masinarie care slefuia cristalele naturale rapid si fara cusur. Pietrele astfel procesate erau atat de stralucitoare incat Daniel Swarovski si-a dat seama ca trebuia sa-si paraseasca meleagurile natale daca voia ca tehnologia inventata de el sa nu fie furata de bijutierii rivali.

Swarovski s-a mutat in orasul Wattens, din Austria, unde s-a casatorit si a continuat sa isi imbunatateasca inventia. Dupa o munca asidua de 20 de ani, ajutat de fiii sai, Swarovski a pus la punct o noua metoda de fabricare si slefuire a cristalelor, care au inceput sa capete forma in care le cunoastem si adoram in prezent.

Strasurile, marca inregistrata Swarovski

Datorita lui Daniel Swarovski, cuvantul „stras“ a scapat de conotatia negativa ce ii era atribuita pana atunci. Termenul „stras“ denumea bijuteriile facute din sticla sau pe cele impodobite cu cristale George Strass, nu cu diamante naturale. In prezent, cristalele Strass (dupa numele inventatorului lor) sunt marca inregistrata a trustului de bijuterii Swarovski, acestea fiind cristale artificiale, cu o taietura speciala, care au cuvantul „Strass“ gravat in interior, printr-o tehnologie laser.

Bijuteriile Swarovski, o afacere de familie

Astazi, compania Swarovski este condusa de membri ai familiei si reprezinta o afacere profitabila, care in ultima suta de ani s-a extins pana la cote impresionante. Principalii producatori mondiali de podoabe si bijuterii cumpara cristale de la compania Swarovski, iar filialele acestei companii, Swarovski Optik si Swarovski Tyrolit, sunt producatori de sisteme optice de inalta precizie, respectiv de materiale si tehnologii de slefuire.

Firma Swarovski produce in prezent bijuterii extraordinare cu cristale, destinate atat femeilor, cat si barbatilor, dar si decoratiuni sofisticate. Multi dintre designerii de interior celebri in lume aleg sa isi orneze creatiile cu pretioasele cristale, insa acestea sunt la fel de populare si printre specialistii in machiaj, cosmeticieni, stilisti vestimentari si creatori de moda.

Cristale cu proprietati speciale

Daniel Swarovski nu a incercat niciodata sa vanda cristalele pe post de diamante, pentru simplul motiv ca era de parere ca pietrele sale sunt mai bune decat acestea. Prin urmare, casa de bijuterii Swarovski si-a ales drept emblema o lebada, simbolul puritatii si al onestitatii.

Cristalele Swarovski sunt adorate si pretuite pentru puritatea lor si pentru felul in care sunt slefuite. Toate detaliile procedeului de productie sunt secrete, dar se stie cu precizie ca stralucirea cristalelor se datoreaza numarului de fatete. Familia Swarovski a patentat un procedeu de taiere a cristalelor in 14 fatete, insa, in general, numarul acestora variaza intre 16 si 56, in functie de obiectul sau materialul ce urmeaza sa fie impodobit. Toate fatetele sunt slefuite perfect, pentru ca tehnologia de taiere este atat de bine pusa la punct incat nu permite nici cea mai mica deviere sau deformare. Dupa slefuire, cristalele Swarovski sunt atasate pe suprafetele materialelor cu un adeziv special atat de eficient incat producatorii garanteaza durabilitatea obiectelor.

Lista pietrelor produse de compania Swarovski cuprinde peste o mie de tipuri de cristale, iar datorita activitatii desfasurate de cercetatori in laboratoarele companiei, cristalele nu mai sunt doar albe, ci sunt fabricate intr-o gama variata de culori ce se intinde de la albastru inchis pana la rosu purpuriu. Cea mai importanta dintre caracteristicile cristalelor Swarovski este insa aceea ca sunt compatibile cu un numar impresionant de materiale diferite.