Rudraksha, in sanscrită rudrākṣa – ”ochii lui Rudra”, este un copac de foioase mereu verde, a cărui sămânță este utilizată în mod tradițional la realizarea unui șirag de mărgele sau mala (108 mărgele la număr), folosit pentru rugăciuni repetitive (Japa), în hinduism. Malas rudraksha au fost folosite de către hinduși (precum Sikh și budisti ), ca rozarii cel puțin din secolul al 10-lea, pentru meditatie și pentru a sfinți mintea, trupul si sufletul.

Arborii Rudraksha cresc in insulele misterioase din sud-estul Asiei ca: Java, Sumatra, Borneo, Bali, Timor (Indonezia) dar si in unele parti din sudul Nepalului, India si Iran.

Mărgelele de Rudraksha sunt de mai multe tipuri și diferența este făcută de numărul de mukhi (fațete) al unei semințe, iar acestea sunt considerate ca fiind un simbol al celor cinci fețe ale lui Shiva. În funcție de numărul de mukhi, are anumite beneficii și efecte asupra persoanei care le poartă.

Cei care caută spiritualitate, stare bună de sănătate și pace mentală ar trebui să poarte Rudraksha cu cinci „mukhi”.

  • Simbol: Lord Shiva (Kala-Agni Rudra)
  • Planeta guvernatoare: Jupiter
  • Mantra: Om Hreem Namah
  • Recomandata pentru: măduvă osoasă, ficat, rinichi, urechi, picioare, solduri, obezitate, reglarea tensiunii arteriale, diabet.

Rudraksha simbolizeaza legatura dintre  pamant si cer, creează o legătură cu energiile din natura și univers, aduce armonie si echilibru. Purtarea margelelor Rudraksha  au efecte benefice in stres, anxietate, depresie, palpitatii, lipsa de concentrare. Rudraksha imbunatateste starea generala de sanatate si crește puterea spirituala. Rudraksha ajuta pentru depășirea unor dificultăți și obstacole în viață, nu au  efecte negative și pot fi purtate de toată lumea, indiferent de sex, vârstă, religie, cultură etc.

Bijuteriile cu Rudraksha au fost purtate, in general sub forma de bratari sau siraguri folosite in timpul rugaciunilor, de Buddha, Gandhi, Dalai Lama şi multi alţi yoghini indieni iluminaţi.

Talismanele şi brăţările Rudraksha sunt considerate bijuterii de suflet pentru că au puterea de a influenţa viaţa purtătorului şi de a-l proteja de tot ce este negativ. Sufletul creşte pe vibraţii înalte iar Rudraksha transmite asemenea vibraţii. Cercetările ştiinţifice au dovedit că prin puterea bijuteriilor Rudrksha este îmbunătăţit ritmul cardiac şi tensiunea arterială, este înlăturat stresul, anxietatea, depresia, palpitaţiile şi lipsa de concentrare.

Recunoscute pentru puterea lor de a alunga raul si de a atrage binele, Rudraksha reprezinta un  izvor nesecat de energie pozitiva, leac miraculos si magnet pentru bogatie.