Turcoaz / Turcoaza (Peruzea)  – piatra foarte pretuita pe intreg teritoriul Asiei si Africii, multe culturi atribuindu-i calitati terapeutice si spirituale. Se considera ca aduce noroc , il protejeaza de rele pe cel care o poarta si vindeca multe afectiuni. Era de asemenea venerata de catre bastinasii din America de Nord, precum si in vechile culturi  incasa si azteca.
Considerata a fi Piatra Fericirii in Orient, despre  turcoaza exista si credinta ca il fereste pe purtator de muscatura serpilor.cercei_pandantiv_turcoaz_1

Astrologie: protejeaza in mod deosebit nativii din Pesti si Sagetataor.

Chakra: gat

Efecte tamaduitoare: utilizata in tratarea afectiunilor plamanilor, gatului, tonifica inima, imbunatateste vederea; se descarca in apa si se reincarca la soare pentru scurt timp.

Protejeaza impotriva oricaror energii negative, si impotriva oricaror agresiuni psihice si fizice (deochi, blesteme, farmece, magie, ganduri negative etc); atrage protectia si binecuvantarea divina fiind un talisman de protective si putere.

Se spune ca isi schimba culoarea cand se apropie un pericol, cand cineva vorbeste de rau sau intentioneaza sa faca rau celui care poarta piatra , simte invidia si ura celor care vor raul si va da un semn de avertisment (prin culoare).

Culoare: albastru, verde albastrui, verde – mar, maro deshic.

Transparenta: opac

Precautii: a se feri de  schimbari bruste de temperatura, abraziune, transpiratie, parfum (se poate schimba culoarea)  agenti chimici. Pietrele pot pali la lumina.

 

 

 

 
Surse:

Ghidul pietrelor pretioase – Judith Crowe

Pietre pretioase, mică enciclopedie – Rudolf Dud’a și Lubos Rejl