Un graunte de nisip se cuibărește într-o scoică pe fundul oceanului și în timp se transformă într-o perlă sidefie. Pe cat de elegantă, pe atât de delicată, și, odată ce împodobește o bijuterie, are nevoie de o îngrjire specială.

Pentru că perlele sunt de natură organică, ele au nevoie de îngrijire suplimentară și atunci când le porți, și în momentul în care le pui frumos în caseta de bijuterii. Sunt foarte sensibile și pot fi ușor afectate de acizii pe care îi emană pielea, de parfum sau machiaj. Un sfat ar fi ca perlele să fie ultimul accesoriu pe care ți-l pui și primul pe care îl dai jos, ca să eviți expunerea lor la substanțele ce ar putea să le distrugă luciul natural.bratara_perle_naturale_1

Este extrem de important ca înainte să intri în contact cu apa (fie că ești la piscină, fie acasă, spălând vase!), să iți dai jos accesoriile, deoarece clorul și sapunul sunt nocive și risti să iți distrugi bățara, inelul sau colierul preferat.

Caldura este un alt factor ce trebuie evitat. Având în vedere că perlele iau naștere în ocean, în interiorul scoicilor, umezeala deține un rol capital în formarea nestematei. Expunerea prelungită la o sursa de caldură (soarele, cuptorul, șemineul ) poate provoca serioase distrugeri.

Ca să te poti bucura de bijuteriile tale ornate cu perle, mult timp de-acum înainte, trebui să știi si care sunt condițiile optime de depozitare. Un sfat important pe care ar trebui să-l urmezi este cp perlele se țin întotdeauna în cutii separate sau în săculeti din catifea, pe care sa-i poti inchide cu un șnur. În felul acesta eviți contactul cu celelalte bijuterii și previi zgârierea perlelor. Fă tot posibilul și în saculet strecoară o bucată mică din panza de in, care are rolul de a mentine nivelul umiditatii constant.

bratara_perle_naturale-missiOcazional, perlele trebuie șterse cu o bucată de panză fină imbibată în apa plată. Cu mișcări delicate, curăță perlele și apoi zvântă-le cu o carpă uscată. Poți să folosești și o periuta de dinși cu peri moi, pentru petele încăpățânate care nu vor să iasă de nicio culoare! Ai grijă și efectuează procedeul foarte delicat!

 
5 reguli importante:

• dacă perlele intră în contact cu mâncarea sau orice altă substanta străina, curăță-le imediat;
• nu uita să iți pui perlele după ce iți aplici machiajul și te parfumezi;
• evită produsele pentru curațare din comerț, deoarece pot contine substanțe chimice dăunatoare perlelor și în schimb folosește metodele tradiționale de întreținere;
• nu depozita niciodată micile nestemate în pungi din plastic sau orice alt mediu care ar putea favoriza dezvoltarea germenilor atât de nocivi lor.