Argintul este un metal foarte predispus la oxidare adică la o reacție chimică între argint și oxigen, care, dacă nu este protejat, formează foarte ușor acea culoare închisă ce acoperă culoarea și strălucirea argintului.curatare-argint-01

Prin urmare trebuie să pui bine obiectele din argint dacă nu le folosești des, astfel încât acestea să nu fie în contact cu aerul; în cutiuțele speciale în cazul bijuteriilor, ori învelite în ziar sau hârtie și apoi sigilate în pungi de plastic în cazul farfuriilor, paharelor sau a altor obiecte din argint.

Orice obiect de argint poate fi curățat cu produsele speciale care se gasesc în comerț însă, pentru a rezolva problema curățării argintului există și clasicele soluții practice folosite atunci când nu existau atâtea soluții profesionale.

Argintul utilizat zi de zi se curăță cu apă călduță și săpun neutru, trebuie uscat bine cu o cârpă curată și lustruit cu o cârpă moale (de preferat de microfibra).

Printre cele mai eficiente metode de curățare a argintului se enumeră curățarea:curatare-argint

  • cu bicarbonat  – acesta metodă este cea mai comună și poate fi folosită prin doua proceduri diferite: spalat la sec sau cu apă. Prima metoda constă în frecarea obiectului de argint cu bicarbonat pânî ce dispare culoarea închisî insistând în punctele unde există caneluri sau decorațiuni în relief. Este o soluție rapidă și eficientă, dar din moment ce bicarbonatul este abraziv, se riscă zgârierea obiectului de argint. A doua metoda constă în scufundarea obiectului de argint într-o soluție compusă din apa și bicarbonat pentru o perioadă care variază în funcție de oxidarea metalului: de la câteva minute până la o oră. Soluția trebuie compusă astfel: 1 lingură de bicarbonat la fiecare litru de apa fiartă. Dacă după prima încercare nu se obține un rezultat perfect, procedura poate fi repetată, însa nu uita sa reîncalzești apa. În ambele cazuri, după curățare, argintul trebuie clătit bine, uscat și lustruit cu o carpa moale, de microfibră.
    curatare-argint3
  • cu pastă de dinți – o altă metodă comună de a curața argintul oxidat este aceea de a folosi pasta de dinți normală. Procedura este simplă, se freacă obiectul din argint cu un burete îmbibat cu pastă de dinți, se clatește, se usucă și se lustruiește cu aceeași carpă moale. Și în acest caz rezultatul este destul de bun, însă, în funcție de textura pastei de dinți, argintul poate fi ușor zgâriat.
  • cu sistem electrolitic – aceasta este cea mai bună metodă de a curăța obiectele de argint oxidat, dă rezultate bune, este ușoară ca procedură și nu zgârie argintul. Pentru a avea rezultate bune, este nevoie de un castron mare de aluminiu sau ceramică îmbrăcat/captușit cu folie alimentară de aluminiu. Acest recipient trebuie umplut cu apă în care se dizolvă sare normală de bucatarie (sau sodă), în proporție de o linguriță la un litru de apă.curatare-argint4 Se scufundă obiectul de argint în soluție și se lasă asa cel putin o ora; timpul depinde de marimea obiectului și de gradul de oxidare al acestuia. Grație reacției chimice dintre aluminiu și sare se elimină sulfuratul format pe obiectele de argint. Când obiectul va fi complet curățat și strălucitor, se scoate din soluție, se usucă și se lustruiește cu aceeași cârpă moale. Această procedură este bună, însă nu trebuie utilizată pentru bijuteriile din argint cu pietre și nici pentru obiectele care combină argintul cu alte materiale care ar putea fi deteriorate.