Află cum să ai grija de bijuterii și cum să le prelungești viața.cercei_libelule_argint_1_1

Scoate bijuteriile de câte ori intri în contact cu apa sau cu o sursă de caldură. Chiar și pe plajă, scoate-ți bijuteriile, întrucat soarele poate decolora unele bijuterii.

Scoate-le și atunci când faci exerciții, mai ales că izbiturile pot face ca pietrele bijuteriilor să cadă, iar cele din metal se pot îndoi. Pentru a preveni frecarea, poartă doar un inel pe deget.

Îngrijirea bijuteriilor din metal:

  • argintul este la fel de compact ca și aurul sau platina, dar este mai moale față de aur ceea ce înseamna că se zgarie mult mai ușor. Cel mai important, oxidează în funcție de ph-ul pielii, dacă nu este păstrat corespunzător sau intră în contact cu parfum, solvenți sau alte substanțe similare. Argintul trebuie curățat când oxidează sau devine mat.
  • aurul galben nu-și schimba culoarea, dar își poate pierde luciul. Dacă se întamplă, tot ce trebuie să faci este să-l lustruiești. Aurul alb trebuie placat cu rodiu, pentru că tinde să ia o culoare gri, cu trecerea timpului.
  • platina este mai rezistentă decât aurul sau argintul dar se zgârie foarte ușor, așa că asigură-te că ți-ai scos toate bijuteriile de pe tine când te apuci de exerciții sau curățenie.

Sfaturi pentru îngrijire

Nu folosi amoniac, iod sau mercur pentru curățarea aurului și platinei. Curătă-le cu apa și sapun sau cu alcool.

Argintul poate fi curățat cu o perie moale și putină apa cu sapun sau suc de lamaie. Clăteste cu apă caldă și lustruiește-l cu o cârpă moale. Daca este murdar, lasă-l la înmuiat pentru 15 minute cu 15 % bicarbonat de sodiu.

Nu folosi niciodată solvenți, substanțe abrazive sau produse pentru curățarea tacâmurilor din argint.colier-libelula-argint

Îngrijirea cristalelor și a pietrelor prețioase

Atunci când achiziționezi o bijuterie cu o piatră prețioasă sau cristal, întreaba vânzatorul dacă o poți curăța în mod obișnuit sau are nevoie de ceva special. În general, aceastea se curață gentil cu apă si sapun și o perie foarte moale. Apoi se șterg cu un material moale, iar pentru a le oferi o stralucire mai mare, le poti înmuia, pentru cateva secunde, în alcool. Utile sunt și șervețelele pentru cuățat lentile.

Diamante, rubine și safire

Diamantul nu poate fi zgariat decât de un alt diamant. Totuși, își poate pierde din stralucire în contact cu substanțele abrazive. Asigură-te că nu îl depozitezi lângă o altă piatră prețioasă, caci își poate pierde luciul.

Perlele pot rezista sute de ani. Ele își pastrează strălucirea datorită aerului și epidermei lor. Sunt rezistente la zgârieturi, dar suprafața lor se poate schimba, datorită porozității lor. Perlele de cultură au nevoie de o atenție deosebită. Uleiul și sarea le pot provoca zgârieturi. Ai grijă sa nu intre în contact cu creme, fond de ten sau parfum. Ștergele cu matase sau cu o carpa foarte moale.

Smaraldul este cea mai sensibila piatră prețioasă. Evită expunerea la soare și contactul cu detergenții. Deasemenea, este sensibilă la șocuri termice, așa că dă-o jos cand mergi la ski. Nu folosi apă și săpun pentru curațarea ei.

Depozitarea bijuteriilor

Regula principală este să depozitezi bijuteriile fără să se atinga una de cealalta. Le poți înveli în matase sau piele pentru a le proteja, iar daca vei calatori împacheteaza-le în mătase.