Inca din timpuri stravechi, pietrele cu aspect, luciu, culoare, transparenta si duritate iesita din comun, sau cele rare – cu calitati deosebite – au fost considerate pretioase. In aceeasi categorie au fost incluse si pietrele carora le lipseau cu desavarsire aceste caracteristici, dar care se bucurau de importanta locala, de atractia exercitata de mister sau de moda. Aceasta tendinta i-a determinat pe specialisti sa le imparta in doua categorii: pretioase si semipretioase. Pe masura ce numarul pietrelor pretioase a sporit, cuprinzand si minerale rare sau materii de origine organica, linia de demarcatie dintre pietrele pretioase si cele semipretioase s-a sters foarte repede. Specialistii au ajuns astazi sa recunoasca oficial o categorie unica, anume cea a pietrelor pretioase, in care sunt incluse toate mineralele, rocile sau materialele organice care pot fi taiate pentru a fi montate in bijuterii sau colectionate, ori cele care pot fi utilizate in forma lor naturala pentru a confectiona bijuterii, mozaicuri, obiecte de arta si decorative.
Datorita imbunatatirii tehnicilor de identificare si cresterii numarului caracteristicilor ce pot fi identificate, au aparut noi sisteme de clasificare. Un sistem imparte pietrele pretioase in clase potrivit utilizarii lor: bijuterii, bijuterii si decorative, decorative, etc. Un altul, dintre cele mai bune, pe care il utilizeaza si volumul de fata, le imparte in pietre pretioase principale, importante, comune, rare si sintetice.
Majoritatea denumirilor pietrelor pretioase cunoscute mai demult reflecta culoarea, forma lor sau ambele caracteristici, si sunt derivate din cuvinte de origine greaca, latina, araba, turca, germana, spaniola, franceza sau asiatica (cel mai des in functie de locul in care au fost descoperite). Pietrele cunoscute de mai putina vreme sunt denumite dupa localitati, personalitati, organizatii etc.
Fortele naturale ale pamantului au creat o multitudine de geme minunate, care se definesc prin forma, culoarea si structura lor cristalina. Din aceste materii prime poate fi creata o gama vasta de bijuterii.
Geologii impart tipurile de roci in trei grupuri, in functie de modul in care s-au format: vulcanice, sedimentare si metamorfice. In fiecare dintre aceste categorii pot fi descoperite geme. Fiecare tip de roca se formaza in urma unor procese diferite, care constituie impreuna un ciclu continuu de evenimente – ciclul rocilor ( dupa ce se formeaza, rocile sunt erodate de vant, ploaie si gheata, dunt deplasate din locul unde s-au format initial si transportate in alta parte , unde se depun; din aceste sediment se pot forma noi roci, continuand ciclul).
Surse:
Ghidul pietrelor pretioase – Judith Crowe
Pietre pretioase, mică enciclopedie – Rudolf Dud’a și Lubos Rejl