Aflat în cel de-al 23-lea an în care selectează o culoare anuală, Institutul Pantone a luat în considerare avalanșa de provocări cu care oamenii s-au confruntat în ultimii ani și modul în care acestea au modelat perspectiva, valorile și atitudinile în găsirea unei culori pentru 2023.

Institutul Pantone a anunțat că Viva Magenta este culoarea anului 2023. Nuanța este descrisă ca fiind între roșu și albastru, între cald și rece.

Magenta (Viva Magenta 18-750), spun specialiştii de la Pantone Color Institute, este puternică, îndrăzneaţă, vibrantă, electrizantă, exuberantă, rebelă, transmiţând o atitudine optimistă, de bucurie pură, încurajând exprimarea de sine fără reţinere.

Nu am văzut o nuanță de roșu să apară pe anunțul popular al tendinței de culoare al Pantone de opt ani, odată cu lansarea Marsala în 2015. Pantone descrie Viva Magenta ca fiind puternică și responsabilă, încurajând libertatea de exprimare și experimentare.

Filosofia din spatele alegerii Magenta drept culoarea anului 2023, potrivit experţilor Pantone, reuneşte atracţia pentru culorile naturale, pentru materia originară, semn primordial de forţă, cu orizonturile deschise şi provocatoare ale lumii digitale, rezultatul fiind o nuanţă de roşu care “extinde orizonturile de autenticitate. În timp ce Metaversul creează noi opurtunitati de expresie, Viva Magenta ne poate inspira să facem acest lucru cu încredere şi curaj”.

Trăim într-o perioadă în care mulți oameni au fost agresivi; este necesar pentru a merge mai departe”, a declarat Laurie Pressman, vicepreședinte Pantone. „Avem nevoie de curaj, dar căutăm ceva care să promoveze bucuria și să fie distractiv. Viața de acum este neconvențională și provocatoare din multe puncte de vedere – căutăm lucruri care să ne ajute să evadăm.”

Magenta este un roşu aprins, o culoare obţinută prin amestecul spectral al roșului cu albastrul, “o culoare neconvențională, pentru o perioadă neconvențională”, un echilibru între cald şi rece, o nuanţă hibridă care, după cum spun cei de la Pantone, “se încadrează confortabil între fizic și virtual în lumea noastră multidimensională.

Este un roşu asertiv, dar nu agresiv, un roșu carmin care nu domină cu îndrăzneală, ci adoptă o abordare de „forţă într-o mănușă de catifea”, este un ton de roșu transformator, capabil să conducă designul pentru a crea un viitor mai pozitiv”

Viva magenta oferă energia pentru a rezista evenimentelor perturbatoare pe termen lung, motivaţia Institutului Pantone fiind că: “După trei ani de pandemie, confruntându-ne cu un război, o economie instabilă, tulburări sociale, întreruperi ale lanțului de aprovizionare și creșterea schimbărilor climatice, trebuie să ne vindecăm. Trebuie să găsim motivația pentru a continua. Aici, Viva Magenta ne îmbracă atât în putere, cât și în har și ne trimite în lume cu verva la care am tânjit”.

Criticii vestimentari atrag însă atenția că Viva Magenta nu este o culoare ușor de asortat sau de purtat, dar, pe de altă parte, transmite un mesaj puternic. „Trăim într-o perioadă în care foarte mulți oameni au fost agresivi; este necesar pentru a merge mai departe”, a declarat Laurie Pressman, vicepreședinte Pantone. „Avem nevoie de curaj, dar căutăm ceva care să promoveze bucuria și să fie distractiv. Viața de acum este neconvențională și provocatoare din multe puncte de vedere – căutăm lucruri care să ne ajute să evadăm” a mai adăugat oficialul institutului.

„Am ales această culoare pentru că am simțit că este o nuanță neconvențională pentru o perioadă neconvențională, ceva care ne-ar putea prezenta o nouă viziune”, a declarat Leatrice Eiseman, director executiv al institutului, pentru TIME. Viva Magenta, notează Esieman, comunică putere – dar într-un mod asertiv, nu agresiv. „Este o culoare care vibrează cu adevărat cu vervă și vigoare, care demonstrează un nou semnal de putere, ceea ce este ceva de care avem cu toții nevoie pentru un viitor mai optimist.”

Eiseman, care a descris Viva Magenta ca fiind un „roșu animat, care pulsează cu mișcare”, indică natura ca fiind una dintre principalele surse de inspirație pentru selecția de culori din acest an, și anume coloranții din coșenila roșie, care au fost folosiți încă din secolul al II-lea î.Hr. pentru a imprima nuanțe roșii bogate pe țesături și hârtie. 

O nuanță precum Viva Magenta este șansa revizitalizării și reconectării cu istoria, imaginând în același timp un viitor mai luminos.

„Sperăm că simbolismul din această culoare va crea o lume dinamică ce încurajează experimentarea”, spune Eiseman. 

În timp ce culoarea are legături profunde atât cu trecutul, institutul dorește să fie clar că este, de asemenea, o culoare care se potrivește incontestabil pentru prezent, o nuanță care încurajează toți oamenii să trăiască viața cu îndrăzneală în momentul prezent.

„Numele culorii în sine vă spune că aceasta este o culoare cu care să sărbătoriți, o culoare exuberantă care promovează optimismul și bucuria”, a declarat Eiseman. „Este ceea ce noi numim o nuanță fără limite, o declarație cu adevărat remarcabilă. Este imposibil să intri într-o cameră dacă porți această culoare și să nu se îndrepte atenția spre tine. Este îndrăzneață. Este spirituală și incluzivă – îi primește pe toți și pe oricine cu același spirit rebel”.