Martisorul este o traditie romaneasca, traditie veche de peste 8000 de ani. Semnificatia martisorului a ramas aceeasi de-a lungul timpului: este un simbol al primaverii insa forma acestuia s-a schimbat in timp. Daca la inceput martisorul era simbolizat printr-o moneda iar mai tarziu sub forma unor mici pietre de rau vopsite in alb si rosu insirate pe o ata, acum margelele frumos colorate, ceramica si florile le-au luat locul. Exista credinta, conform careia, aceasta amuleta aducea noroc si fericire.


Legenda:

„Odata soarele coborî într-un sat, la hora, luând chipul unui fecior. Un zmeu l-a pândit si l-a rapit dintre oameni, inchizandu-l într-o temnita. Lumea se intristase. Pasarile nu mai cântau, izvoarele nu mai curgeau, iar copiii nu mai râdeau. Nimeni nu îndraznea sa-l înfrunte pe zmeu. Dar într-o zi, un tânar voinic s-a hotarât sa plece sa salveze soarele. Multi dintre pamânteni l-au condus si i-au dat din puterile lor ca sa-l ajute sa-l biruie pe zmeu si sa elibereze soarele. Drumul lui a durat 3 anotimpuri: vara, toamna si iarna. A gasit castelul zmeului si au început lupta. S-au înfruntat zile întregi pâna când zmeul a fost doborât. Slabit de puteri si ranit, tânarul elibera Soarele. Acesta se ridica pe cer înveselind si bucurând lumea. A reînviat natura, oamenii s-au bucurat, dar viteazul n-a ajuns sa vada primavara. Sângele cald din rani i s-a scurs în zapada. Pe când acesta se topea, rasareau flori albe, ghioceii, vestitorii primaverii. Pâna si ultima picatura de sânge se scurse în zapada imaculata. Muri. De atunci tinerii împletesc doi ciucurasi: unul alb si unul rosu. Ei le ofera fetelor pe care le iubesc sau celor apropiati. Rosul înseamna dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sângelui voinicului. Albul simbolizeaza sanatatea si puritatea ghiocelului, prima floare a Primaverii.”

Traditii de martisor:martisor_trifoi_cristal_swarovski

Parintii sa lege de 1 martie copiilor cate o moneda la gat sau la mana in scopul de a avea noroc in decursul anului, sa fie sanatosi si curati ca argintul.

Punerea martisorului se face de regula in zorii zilei, pana nu rasare soarele.
Cu apa din neaua de 1 Martie se spala fetele peste tot anul pentru a fi frumoase si dragastoase
In ziua de 1 Martie se leaga la fiecare pom roditor fir rosu, ca sa faca poame multe.
Daca de 1 Martisor e vreme frumoasa atunci vom avea o primavara luminoasa.
In general acest simbol este oferit copiilor, tinerelor fete si femeilor pentru a le proteja gingasia si sensibilitatea.
In Moldova se practica obiceiul ca fetele sa daruiasca la randul lor martisoare barbatilor.
Un cosar poate transmite bunastare, trifoiul noroc sau ghiocelul poate exprima gingasia.

Superstitii de martisor:

Martisorul trebuie purtat toata luna martie pentru a fi ferit de boli si pentru a avea noroc.
Se spune ca asa cum va fi vremea in prima zi a lunii martie, asa va fi toata primavara si vara.
Fetele de la tara trebuiau sa poarte martisorul, pentru a fi ferite vara de razele puternice ale soarelui.
Se spune ca martisorul tine departe deochiul.
Martisorele se puneau pe la case, la porti, pe acoperis, astfel credeau ca le va fi protejata casa de duhurile necurate.
Mamele care puneau martisoare copiilor, trebuiau sa aiba mare grija sa nu fie vazute de femeile insarcinate.
Cu apa rezultata din topirea zapezii de 1 martie, fetele se spalau pe fata pentru a fi frumoase si dragastoase in tot anul.

In zilele noastre, martisorul se poarta o perioada de timp bine determinata si nu mai este purtat la gat ci la incheietura mainii sau prins in piept cu convingerea ca toate dorintele se vor implini. Martisorul se poarta 12 zile si apoi se agata intr-un pom tanar. Daca pomului ii va merge bine atunci cu siguranta si cel ce a legat ata de martisor acolo va avea parte de un an bun, cu sanatate si succese.