Jadeitul – din spaniola veche (piedra de) ijada – piatra de rinichi.

Material familiar populatiilor maya si azteca, jadeitul era simbolul puterii statale in China antica, unde valora mai mult decat aurul, fiind denumit si ‘’Piatra Imparatului’’ (Yu); se folosea la confectionarea obiectelor de cult. Se considera ca jadeitul il apara pe purtator de tulburari si ghinion.inel_missi_concept-jad_violet_2

Astrologie: apara in special nativii din zodiac Rac.

Chakra: Inima

Efecte tamaduitoare: ridica moralul, energizeaza, alina durerile de cap si insomnia, utilizat in tratamentul aparatului urina; piatra se descarca in apa si se reincarca la soare.

Jadul este un simbol de preţuire şi devotament, folosit din vremuri străvechi, mai ales în China, pentru a atrage dragostea, dar şi pentru a aduce în relaţia de cuplu compasiune, bunăvoinţă, fidelitate. Despre el se spune că stimulează înţelepciunea şi alungă gândurile negative, care pot isca certuri.
Din punct de vedere mineralogic, jadul este o piatra ornamentala, semipretioasa, cu luciu sticlos, compusa din silicat natural de aluminiu, calciu si magneziu, a carei culoare variaza de la alb-verzui si pana la verde inchis. Termenul de “jad” se refera la doua roci metamorfice diferite, alcatuite din minerale silicate distincte: nefritul si jadeitul, una se gaseste din abundenta, iar cealalta este o piatra pretioasa rara.

Desi foarte multi dintre noi cred ca jadul are, in general, culoarea marului, vom vedea ca aceasta piatra prezinta o mare varietate de nuante si culori: verde-alb, verde, verde-deschis (jadeit-albit), verde-smarald (jad imperial), cenusiu; de culoarea lavandei, rar rosiatic, brun, purpuriu, verde-negru (cloromelanit), rosu-portocaliu.

Precautii: jadul poate fi deteriorat  de flacara.

 

 

 

 

 

Surse articol:

Ghidul pietrelor pretioase – Judith Crowe

Pietre pretioase, mică enciclopedie – Rudolf Dud’a și Lubos Rejl