Dintre toate bijuteriile pe care le-ai putea alege, colierul poate avea cel mai vizibil impact asupra intregii tale infatisari. Sa luam o rochie neagra simpla, de cocktail, de exemplu. Fara accesorii, este aproape o uniforma sobra. Imbracata cu o rochie neagra simpla si lipsita de accesorii, poti disparea in multime, daca nu esti atenta.

 

 

Dar adauga un lariat. Un colier fabulos, care atrage atentia. Sau si mai bine, daca esti inalta, poarta un sirag foarte lung de perle sau un colier lung de circa 90 cm sau chiar mai lung. Cu cat e mai lung, cu atat va fi mai spectaculos.

Alegerea colierului perfect este legata in exclusivitate de ceea ce ti se potriveste.„Trebuie sa tii cont de 7 lucruri: cat de inalta esti, talia ta (medie, mignona sau masiva/ voinica), latimea umerilor, marimea bustului, cat de subtire sau cat de gros iti este gatul, ocazia pentru care te imbraci, stilul tinutei pe care o vei purta si forma decolteului.

Haideti sa incepem cu ultimul element: forma decolteului. Vei dori ca bijuteria aleasa sa fie punctul focal fie pe pielea decolteului tau, fie contrastand cu culoarea si tesatura hainei. Ultimul lucru pe care il doresti este un colier care este partial ascuns de taietura decolteului, pentru ca acest lucru va diminua efectul bijuteriei purtate. Daca pandantivul se joaca de-a v-ati ascunselea, scurteaza lantul sau schimba-l cu unul mai scurt, care sa ridice pandantivul deasupra decolteului. In functie de tipul pandantivului, poti opta pentru varianta opusa: poarta-l pe un lant mai lung, astfel incat pandantivul sa contrasteze cu tesatura materialului purtat.

Punctul urmator: lungimea gatului. Daca nu stii in ce “categorie” te incadrezi, uita-te intr-o oglinda din semi-profil. Evalueaza-ti lungimea gatului, pornind din spatele lobului urechii pana in punctul in care iti incepe umarul. Nu este vorba de un numar exact de centimetri, ci mai curand de proportii: cinstit, cum ti se pare gatul tau: lung, zvelt, de lebada? Mediu, cu o circumferinta normala? Sau scurt si oarecum gros?

Daca ai gatul lung si subtire, atunci un colier pe gat sau colierele tip “choker” ti se vor potrivi de minune. Toate colierele scurte vor sublinia frumusetea gatului tau. Daca gatul tau este mai curand scurt, lungeste-l purtand fie un colier lung sau un lariat. Linia verticala lunga a acestora si faptul ca nu iti acoperi baza gatului vor da senzatia unui gat mai lung. Toate colierele lungi au, de asemenea, un efect de subtiere a intregii tale siluete.

In sfarsit, sa vedem cum se leaga colierele de tipul conformatiei tale. Daca esti micuta de statura, alege piese mai delicate, cu lanturi fine. Daca esti inalta sau voinica, poti purta cu mandrie colierele voluminoase care sunt atat de in voga in vara aceasta: cu cat mai mari margelele si cu cat mai multe siragurile, cu atat mai bine. Daca ai sanii mari, de exemplu, evita sa porti coliere cu margele groase sau pandantive care se opresc exact intre sani. In concluzie, colierul va trebui sa fie proportional cu talia ta.

Nu in ultimul rand, colierul va trebui sa tina cont de forma decolteului hainei. Colierul trebuie sa copieze forma decolteului: un sirag scurt de perle se va potrivi perfect cu o rochie cu decolteu rotund, in timp ce un decolteu in V este umplut mai bine de un colier al carui pandantiv greu, voluminos creeaza aceeasi forma de V sub greutatea sa.

Dupa ce te-ai evaluat din cap pana-n picioare, cumpara-ti cateva coliere, in diferite lungimi si culori care sa se potriveasca siluetei si tinutelor tale. Ai nevoie doar de cateva, dar care sa fie alese cu cap si care sa adauge acel “wow!” tinutei purtate. Dar care sunt acestea? Stii care este diferenta dintre un choker si un lariat?

Colierul pe gat (collar necklace) are, de obicei, o lungime de circa 30-33 cm si se asaza la baza gatului sau chiar pe gat. Il poti purta cu un top decoltat in V, barcuta, cu bretele subtiri sau care dezgolesc un umar.

Colierul choker (la baza gatului) are, de obicei, intre 35-40 cm si cade perfect la baza gatului. Un choker simplu este un accesoriu de nelipsit, dar il poti purta doar daca ai gatul subtire si lung. Acest tip de colier se potriveste aproape oricarui tip de decolteu, dar sunt puse in valoare in special de topurile fara bretele sau de cele cu decolteuri foarte adanci, in V sau drapate. De asemenea, un colier choker in jurul gatului poate fi folosit pentru a umple spatiul lasat de un rever plat sau de un sacou elegant cu revere in V. Desi usor demodat, se poate purta atat la tinute elegante, cat si la unele mai casual.

Close-up many elegant gold chains with heart shape pendant on model in white shirt, metal necklace, sun light, concept modern accessories shop, copy space, horizontal

Colierul Matinee (50-60 cm lungime) ajunge cam pana in partea de sus a bustului si arata bine cand este purtat cu tinute care au decolteuri sau revere inalte. Evita sa porti acest tip de colier cu decolteuri foarte adanci pentru ca colierul se va termina chiar acolo unde iti incepe decolteul, iar cele doua – colierul si decolteul – vor fi in competitie. Colierele Matinee dau un aer de sofisticare profesionala tinutelor, ceea ce le face perfecte pentru tinutele de birou. Le poti purta si cu tinute mai casual, daca sunt din margele colorate sau din lemn.

Colierele de Opera, care au intre 66 si 86 cm, coboara mai jos de bust si sunt deosebit de elegante, in special cu revere si decolteuri inalte. Colierele de opera sunt purtate, in mod traditional, cu rochii de seara, dar le poti folosi ca accesorii la o tinuta casual pentru a crea o infatisare trendy, avangardista. Cand este purtat ca un singur sirag, colierul de opera rafinat si ideal pentru decolteuri rotunde, la baza gatului sau usor adanci. Cand este dublat, poate arata ca un colier choker, versatil, din 2 siraguri.

Colierul Lariat (sau lassou) masoara cel putin 115 cm in lungime. Este unul dintre cele mai versatile, cele mai sexy si cele mai elegante coliere si sunt un accesoriu de baza pentru femeile care sunt cameleoni ai modei. Lariatul din perle a fost facut celebru de Coco Chanel, care nu se despartea nicicand de colierul ei de perle. Lariatul are de obicei cateva inchizatori deghizate sub forma unor verigi, plasate in pozitii strategice astfel incat colierul sa poata fi “rupt” sau pentru a-l prinde la diferite lungimi. Inchizatorile pot transforma un simplu colier intr-unul cu multiple siraguri mai scurte sau chiar intr-o bratara cu nenumarate randuri de margele. Un colier se poate transforma in diverse stiluri, astfel ca te poti astepta sa porti un asemenea colier versatil la tinute de zi sau de seara.